//Forever Imperfect
Kawan dan Sahabat ada bezanya :)

27 Apr 2013 @ Saturday, April 27, 2013 | 0 Comment [s]

Assalamualaikum ,

Hello dear beautiful and gorgeous :)
Now , I have an idea to write this entry . Related to the title " Kawan dan Sahabat ( Friend and close friend )" . What's the mean by SAHABAT ?


  • Sahabat adalah orang yang memiliki rasa tanggungjawab terhadap diri kita, tetapi tidak memiliki hubungan darah. Dalam erti kata lain, sahabat bukan terdiri daripada adik-beradik tetapi berupaya mewujudkan hubungan yang mirip hubungan persaudaraan antara adik-beradik. Sahabat adalah orang yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepada kita, dan kita juga begitu.
  • Sahabat adalah seorang yang setiakawan, boleh membantu apabila kita berada di dalam kesusahan, meredakan kesedihan ,menghilangkan kebimbangan dan sanggup berjuang demi kebaikan kita. Sahabat adalah orang yang mampu menyimpan rahsia dan keaiban kita. Mereka akan sentiasa melindungi kita.
  • Sahabat tidak semestinya memiliki minat atau pendapat yang sama dengan kita, tetapi mereka akan sentiasa ada apabila kita memerlukannya. Sahabat adalah orang yang membuatkan berasa selamat apabila mereka ada bersama-sama, sebab mereka adalah orang yang sangat setiakawan. Sahabat adalah orang-orang yang sangat menyayangi kita.
  • Sahabat kadangkala adalah penjaga, pelindung dan semangat mereka akan sentiasa ada bersama kita.

Hmm , so now what's the mean by KAWAN ?


  • Kawan ialah seorang yang boleh berkongsi lebih dari satu perkara seperti minat, hobi, perasaan, perjuangan dan sebagainya biarpun bukan dari organisasi yang sama. Kawan ialah orang yang selalu berinteraksi dengan kita dan mengenali beberapa fakta peribadi mengenainya.
  • Kami selalu memiliki masa untuk bersama, bergembira, berseronok dan sebagainya. Kawan biasanya terjadi apabila seseorang itu menemui individu yang lain, yang memiliki persamaan seperti hobi, minat, sikap, tabiat dan pemikiran yang sama dengan dirinya. Kita selalunya berasa seronok dan terhibur apabila berada bersama-sama kawan .
  • Kawan mungkin boleh berkongsi kesedihan dan kegembiraan, tetapi mereka selalunya tidak akan pergi lebih jauh daripada itu. Malah, sekiranya tidak sependapat, hubungan kawan mungkin boleh terputus.


Boleh bezakan antara kawan dan sahabat ?
Yaa , tengok macam sama , tapi makna dia lain . Kawan adalah orang yang selalu berinteraksi dengan kita dan kawan juga adalah orang yang boleh buat kita gembira bila ada bersama . I have a lot of friends . They made my day wonderful :) But ...... but sometimes I hate my friends :( Why ? sebab kadangkala kawan tu hanya berada dengan kita time kita senang . Time susah ? Sedih ? Ada problem ? No one wanna be their partner to hear what they wanna share about their feelings . Sad , angry or otherwise . Kalau tak sehaluan ? Hubungan sebagai seorang kawan boleh terputus .

dan Sahabat ? Sahabat ada orang yang selalu ada dengan kita walaupun kita berada dalam kesusahan , mereka akan menolong kita time kita susah / ada problem . They're ready to hear whats our problem . and they also have an idea to solve it . Dan jika problem tu dapat diselesaikan , mereka turut rasa bahagia :) Mereka tidak akan lupa sahabat mereka walaupun mereka pergi jauh . 

Kawan boleh beribu tetapi sahabat tidak :) Sahabat adalah orang yang boleh dipercayai . Sahabat adalah orang yang boleh simpan segala kelemahan kita . Sahabat juga boleh menyimpan rahsia hidup kita . 

Kawan ? Sometimes , kawan mempunyai niat jahat dekat kita . Itulah namanya kawan makan kawan or better known as " talam dua muka " . hmm ,

Amira :)

Zuliyana :) She's my best friend since I was 10 .
https://twitter.com/zulieYana99

Kawan :) since I was 5 years old .
From left , Zawana , Nisa , Tasya , Syahira .

With miera :)

Aisyah :)

With Sarina :) Met her at kem sdka .

Masing2 dah berpecah .
Amirul , Shafiq , A'an , Nabil , Zamirul , Luqman , Amier , Zikri .

Haifaa :) yeaaaa ilepiyuuuuu sahabat :*

They are my true best friend :)Older Post | Newer Post
storyteller.


Entry Ashot Memory LinkFollow me !


The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : asyaa

Best View at GOOGLE CHROME!